Skillnaden mellan missbruk och beroende är hårfin. Dessa båda aspekter kan handla om vanliga människor där ett missbruk eller beroende inte enbart behöver innebära alkohol eller tyngre droger. Man kan egentligen vara beroende eller missbruka många andra olika saker.
Viktigt är att stämpeln av någon som är beroende eller missbrukar något, tas bort och att omvärlden ska börja förstå att detta kan ske i ett helt vanligt hem.
Det kan vara ditt barn, syskon eller förälder eller någon annan som kanske missbrukar eller är beroende av dataspel, shopping eller något helt annat. Det kan i princip handla om det mesta.
Många dagstidningar har genom åren skrivit och publicerat artiklar om missbruk och beroende. I a href=”https://www.expressen.se/halsoliv/en-miljon-svenskar-fast-i-ett-beroende/”Expressen/a finns det en artikel att läsa om människor som fastnat i någon form av missbruk, och det är skrämmande att se hur barn och ungdomar idag sitter alldeles för mycket framför datorn och tv:n och spelar.

Att vara närstående till någon med ett av tidigare nämnda kan vara fruktansvärt tufft och jobbigt. Både psykiskt och fysiskt. Det är viktigt när hjälp tas in att även hjälpen finns för närstående som kanske upplever det hela mer jobbigt, med kanske känslor som att förebrå sig själv som exempelvis förälder att inte sett varningstecken tidigare. Eller att man som närstående kanske sett men inte känt att man gjort tillräckligt för att hjälpa den som fastnat i ett missbruk eller beroende. Det är ingens fel att någon hamnar i ett av dessa nämnda. Personen som själv är i ett missbruk eller beroende kanske inte själv uppfattar situationen som skadlig och där är viktigt att hjälp finns på ett sådant sätt som medför att personen får tid till att ta till sig bilden av det hela, för att själv förstå att det kan vara skadligt. Missbruk eller ett beroende hos någon kan absolut få ett avslut om rätt hjälp sätts in i god tid.